info@blankestijninterieurbouw.nl   |  +31 (06) 533 13 999   |  Hefbrugweg 12   |  1332 AN Almere

Teak

Knowledge Base > Houtsoorten > Teak

in Houtsoorten Tags: houtsoortenteak

De oorsprong van Teak

teakTeak is een houtsoort met een grote reputatie, waarover veel misverstanden circuleren.

Oorspronkelijk komt teak uit Zuidoost-Azië, maar de teakboom (Tectona grandis) wordt tegenwoordig op grote schaal aangeplant in de tropen. Dit leidt ertoe dat er grote verschillen zijn in kleur, gewicht, hardheid, enzovoort.

De kwaliteit van Teak

De beste kwaliteit teak is het oude teakhout van Oost-Java dat werd gebruikt in de oude traditionele huizen. Deze huizen worden vaak opgekocht puur om de kwaliteit van het teakhout, om daar weer meubels van te produceren. Deze donkergoudbruin gevlamde houtsoort wordt ook wel djati genoemd.

Ons teak hout is FSC gecertificeerd.

Verwarrend is ook dat er in de handel tal van namen in omloop zijn die bestaan uit “hout” met een voorvoegsel. Deels zijn dit teaksoorten uit een bepaald groeigebied, deels zijn dit fantasienamen (dus voor andere houtsoorten). Zo is (West-)Afrikaans teak helemaal geen teakhout maar afrormosia, Pericopsis elata.

Klik voor een volledig overzicht en eigenschappen van teak op de website van Wikipedia.

Toepassing

Typische toepassingen voor teak zijn in de scheepsbouw, met name jachten, en voor binnen- en tuinmeubelen. In beide toepassingen is doorslaggevend dat dit hout heel goed bestand is tegen weer en wind, ook zonder dat het onderhouden wordt. Ook voor fijn schrijnwerk is het favoriet bij beeldhouwers. Tevens wordt het in laboratoria gebruikt als materiaal voor werkbladen, omdat het inert is en weinig poreus. Ook is deze houtsoort gebruikt in de Gouden Koets van de Nederlandse koninklijke familie.

Bekijk onderstaande video eens!

Blankestijn Interieurbouw maakt Teak Meubelen en gebruikt daarvoor de beste teak planken.

Duurzaamheid

Dit houtsoort is wereldwijd in opspraak omdat het enerzijds geëxporteerd wordt uit diverse landen in Zuidoost-Azië met een moeilijke politieke situatie, al dan niet met consequenties voor het bosbeheer, anderzijds omdat er onder investeerders fondsen geworven worden voor teakplantages, waarbij de voorgespiegelde rendementen niet financieel solide geacht worden. In 2007 kende de AFM aan slechts enkele van deze teakfondsen een erkenning toe. De AFM heeft aangekondigd hard in te grijpen in de sector van teak hout, waar ongeveer 500 miljoen euro in belegd is door voornamelijk particulieren[2].

Functioneel meubel op maat gemaakt?

Neem vrijblijvend contact op

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!